Dagcursus Eric Hennekam - 14

Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet - door Eric Hennekam

Volgeboekt ! Op maandag 29 september geeft Eric Hennekam bij het CBG voor de vijfde keer in 2014 (veertiende keer in totaal) een cursus geavanceerd via internet personen en archieven zoeken. (Let op, dit is gewijzigde datum. Stond eerste gepland voor 15 sept.)
Veel genealogen en andere archiefonderzoekers (historici, auteurs) gebruiken standaard bronnen op internet om informatie over hun familie en over archieven te zoeken. Maar er is veel meer te vinden door een andere zoekmethode te gebruiken. In deze ééndaagse cursus geeft Eric Hennekam stapsgewijs aan hoe u te werk kunt gaan. De cursisten krijgen elke keer korte opdrachten om online de kennis in de praktijk te brengen. Met verrassende resultaten.

Elementen van de dagcursus:
 1. Invisible web. Wat is dat en wat is de toegevoegde waarde bij personen zoeken?
 2. Archiefvormers. Wie of wat zijn het en hoe kun je ze gebruiken?
 3. Literatuuronderzoek. Goed archiefonderzoek begint altijd met literatuuronderzoek.
 4. Zoeken naar gegevens over personen met gebruikmaking van stappen 1 t/m 3.
 5. Tips en trucs, zoals handige websites en tooltjes
Over de docent: Eric Hennekam is docent en onderzoeker, met specialisatie zoeken naar archieven en personen. Hij doceert in binnen- en buitenland aan universiteiten en geeft cursussen bij instellingen, zoals archieven, media organisaties en bedrijven. Daarnaast begeleidt hij auteurs en journalisten bij hun publicaties. Eric is tevens medisch genealoog en medewerker van het Historisch Nieuwsblad. Meer informatie op website Eric Hennekam.

Datum en Tijd: Maandag 29 september 2014, 09.30 – 16.00 uur (lunchpauze 12.30 - 13.30 uur).
Kosten: € 75,00 per cursusdag (te voldoen na ontvangst van een factuur) – inclusief koffie en thee; exclusief lunch. 
Aantal deelnemers: Maximaal 14
Aanmelden: Tot uiterlijk twee weken voor de cursusdag via cursus@cbg.nl . Vermeld daarbij: "cursus Eric Hennekam 29 sept."  Gelieve bij aanmelding duidelijk uw adresgegevens voor facturering te vermelden. Uw aanmelding is pas definitief wanneer het factuurbedrag is voldaan. 

(Bij afmelding ná 8 sept. wordt 50% in rekening gebracht, bij afmelding ná 22 sept. 100%.)

Volgende gelegenheid: Maandag 27 oktober.

5 opmerkingen:

 1. Waar wordt de cursus gehouden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het CBG in Den Haag, in de studiezaal. (Naast Centraal Station Den Haag, uitgang perron 12)

   Verwijderen
  2. Waarom altijd in het uiterste drukke westen van het land...??
   Ik woon een paar km van de Duitse grens en rij er geen honderden km voor. Meerderen zullen er daar zo over denken. Jammer...!

   Hans Jager

   Verwijderen
  3. Het centrum van het land ligt in het westen, dat weet u toch?

   Verwijderen
  4. Ik ben het eens met Hans Jager. Cursussen kunnen toch ook gegeven worden in Provinciale Archieven, ik denk aan Tresoar in Leeuwarden of het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle om maar twee te noemen. Als men meer mensen de mogelijkheid wil geven om archieven toegankelijk te maken is dit toch niet vreemd. Of maak een online-cursus voor mensen die verder weg wonen. Daarvoor is toch ook WieWasWie in het leven geroepen. Ik wil ook cursussen volgen, maar om van Bolsward naar Den Haag te reizen vind ik niet te doen en wordt hierdoor van kansen ontnomen. Dat vind ik erg jammer, Genealogie groeit maar het CBG niet....kijk maar eens naar UK hoe het daar gaat daar is het aanbod veel groter en op meerdere locaties...

   Verwijderen