Open Universiteit - Basiscursus Stamboomonderzoek

Sinds 2011 bieden de Open Universiteit en het CBG samen een Basiscursus Stamboomonderzoek aan. Auteur van de cursus is Rob van Drie van het CBG. De Open Universiteit verzorgt redactie, vormgeving, publicatie, tentaminering en certificering.

De cursus staat gratis online op de website van de Open Universiteit. De benodigde studieduur is 40 tot 60 uur. Mensen die de cursus met succes hebben doorlopen kunnen een tentamen doen. Aan het tentamen en het te behalen certificaat zijn wel kosten verbonden. Het tentamen en de certificering kost € 125,-.

De Basiscursus Stamboomonderzoek helpt onderzoekers op weg die aan de slag willen met de geschiedenis van een familie. In veel gevallen zal dat hun eigen familie zijn. In tien leereenheden maakt men kennis met deze boeiende vorm van historisch onderzoek. De cursist krijgt achtergrondinformatie over bronnen, aanwijzingen waar te zoeken, maakt kennis met de bronnen zelf en leert een aantal methodische basisvaardigheden.

De cursus bestaat uit vijf blokken:
In blok 1 een kennismaking met een aantal begrippen, de methodiek van het onderzoek en de eerste stappen op het onderzoekpad.
De blokken 2 en 4 bespreken de basisbronnen voor stamboomonderzoek voor respectievelijk de 19e en 20e eeuw (blok 2) en de 17e en 18e eeuw (blok 4).
Blok 3 geeft een introductie over naamkunde, de geschiedenis en verklaring van voornamen en familienamen.
In blok 5 maakt u kennis met een aantal aanvullende bronnen: notariële en rechterlijke archieven en belastingregistratie.

Voor iedereen die serieus met familiegeschiedenis aan de gang wil gaan en goed beslagen ten ijs wil komen is deze cursus een goed begin. U kunt met de cursus van start gaan op het moment dat het u het beste uit komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten