Dagcursus Eric Hennekam - 8

VOLGEBOEKT Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet - door Eric Hennekam

Op maandag 28 oktober 2013 geeft Eric Hennekam bij het CBG voor de tweede keer in het nieuwe seizoen (achtste keer in totaal) een cursus geavanceerd via internet personen en archieven zoeken. Veel genealogen en andere archiefonderzoekers (historici, auteurs) gebruiken standaard bronnen op internet om informatie over hun familie en over archieven te zoeken. Maar er is veel meer te vinden door een andere zoekmethode te gebruiken. In deze ééndaagse cursus geeft Eric Hennekam stapsgewijs aan hoe u te werk kunt gaan. De cursisten krijgen elke keer korte opdrachten om online de kennis in de praktijk te brengen. Met verrassende resultaten.

Elementen van de dagcursus:
 1. Invisible web. Wat is dat en wat is de toegevoegde waarde bij personen zoeken?
 2. Archiefvormers. Wie of wat zijn het en hoe kun je ze gebruiken?
 3. Literatuuronderzoek. Goed archiefonderzoek begint altijd met literatuuronderzoek.
 4. Zoeken naar gegevens over personen met gebruikmaking van stappen 1 t/m 3.
 5. Tips en trucs, zoals handige websites en tooltjes
Over de docent: Eric Hennekam is docent en onderzoeker, met specialisatie zoeken naar archieven en personen. Hij doceert in binnen- en buitenland aan universiteiten en geeft cursussen bij instellingen, zoals archieven, media organisaties en bedrijven. Daarnaast begeleidt hij auteurs en journalisten bij hun publicaties. Eric is tevens medisch genealoog en medewerker van het Historisch Nieuwsblad. Meer informatie op website Eric Hennekam.
Datum en Tijd: Maandag 28 oktober 2013, 09.30 – 16.00 uur (lunchpauze 12.30 - 13.30 uur).
Kosten: € 75,00 per cursusdag (te voldoen na ontvangst van een factuur) – inclusief koffie en thee; exclusief lunch. 
Aantal deelnemers: Maximaal 14
Aanmelden: Tot uiterlijk twee weken voor de cursusdag via cursus@cbg.nl . Vermeld daarbij: "cursus Eric Hennekam 28 okt."
(Bij afmelding ná 7 oktober wordt 50% in rekening gebracht, bij afmelding ná 21 oktober 100%.)

Volgende Dagcursus Eric Hennekam is op maandag 2 december 2013.

3 opmerkingen:

 1. deze cursus lijkt mee zeer interessant, maar is het mogelijk deze een keer op een weekend dag te houden. aangezien ik in het onderwijs werk ben ik voor cursussen afhankelijk van weekenden of vakanties.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Christine,
  Wij zullen het Eric in overweging geven. Maar het kan sowieso op z'n vroegst pas in 2014, omdat i.v.m. verbouwingswerkzaamheden in ons gebouw het CBG voorlopig op zaterdag gesloten blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net CBG laten weten dat zaterdag of zondag wat mij betreft kan. Zij gaan deze proberen in te plannen voor 2014 (na de verbouwing).

  BeantwoordenVerwijderen