Vanaf 8 mei: Familiegeschiedenis schrijven - 2

Loopt u al enige tijd rond met de gedachte iets méér te willen doen met uw onderzoeksmateriaal, maar weet u niet goed waar te beginnen? Genealogie bedrijven is één ding, het vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Want hoe krijg je al die feiten logisch maar ook lezenswaardig op papier, hoe bouw je het verhaal op, hoe zet je individuele levens in een historisch kader, welke invalshoek kies je, waar besteed je wel of geen aandacht aan, tot wie richt je je al schrijvend? Deze en andere kwesties komen in de cursus aan de orde, maar er wordt vooral veel geschreven.

Uitgaande van het eigen familieverhaal en onderzoeksmateriaal werkt u aan korte en langere schrijfopdrachten. Een paar voorbeelden: schrijf de (mini-)biografie van een favoriete voorouder, beschrijf een belangrijke plek van een voorouder in heden en verleden, vertel het verhaal achter een familieportret, beschrijf de levensloop van een familiedocument, bekijk een overgeleverd familieverhaal van alle kanten. Ook gaan we op zoek naar ‘leermeesters’ in dit genre, zoals Geert Mak (De eeuw van mijn vader), Judith Koelemeijer (Het zwijgen van Maria Zachea) of Suzanna Jansen (Het Pauperparadijs).

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, van 11.00 tot 14.00 uur.
De kosten voor deelname bedragen € 375,- voor 6 bijeenkomsten.
  • Data komende cursus:  Zaterdag 18 februari; 3 maart; 17 maart; 31 maart; 14 april; 28 april.
U kunt zich nu aanmelden voor de cursus die in mei start:
  • Data volgende serie: Dinsdag 8 mei; 22 mei; 5 juni; 19 juni; 3 juli; 4 september.

De docent is Lilian de Bruijn, redacteur bij de uitgeverij van het CBG. Zij werkt al jaren als schrijfdocent, onder andere voor de Amsterdamse ouderenbond ANBO, waar ze de cursus Levensverhaal schrijven verzorgt. In het kwartaalblad komt u haar regelmatig tegen als auteur, onder andere van de column ‘Favoriete voorouder’.

Voor nadere informatie en aanmelding: lilian.debruijn@cbg.nl of 070 3150593.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen